streda 19. júla 2017

Kto bol Adam Smith?

Adam Smith 

Bol filozof, etik a sociológ a zároveň zakladateľ niečoho veľmi dôležitého, čo dopomohlo k tomu aby sme mali na stole najrôznejšie potraviny, či že rozvoju politickej ekonómie. Napísal knihu s názvom "Bohatstvo národov" či už v dlhšej verzii "pojednanie o podstate o pôvode bohatstva národov", ktorá bola z jedných prvých pokusov o pôvode histórie vývoju priemyslu a obchodu. A zároveň je to o tom ako sa dostať k takému povolaniu ako je toto. 

škótsky filozof, etik a sociológ, zakladateľ modernej politickej ekonómie

Život

Narodil sa 5. jún 1723 v Kircaldy, Škótsko. Štyri mesiace pred jeho narodením mu zomrel otec, tiež Adam Smith, ktorý bol colný úradník. Keď mal Štyri roky uniesli ho Rómovia. Ale čoskoro ho vrátili matke, pretože bol mizerný Róm.

Vo veku 15 rokov študoval na univerzite v Glasgowe filozofiu. Potom v roku 1740 vstúpil na univerzitu v Oxforde ako aj poznamenal William Robert Scott: "že bol iba málo naklonení, k svojmu životnému dielu," Tak v roku 1746 z tejto univerzity odišiel. V roku 1748 začal prednášať verejne v Edinburgu. Prednášal o rétorike a štylizácií a neskôr sa venoval téme "pokroku bohatstva".

V ďalšom  období Smith prednášal a viac mal na pozornosti právo a ekonomiku, čomu sa aj venoval. Ďalší zdroj v ktorom sa dajú čerpať ekonomické názory je koncept s názvom Bohatstvo národov. Po návrate z výletu so svojím žiakom vo Francúzsku, kde sa stretol s významnými osobnosťami vtedajšej doby, začal písať svoje vrcholné dielo.

Dielo


Význam konceptu Bohatstva národov položil základy ekonómie a zároveň aj vznik tejto disciplíny.

Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...