pondelok 4. septembra 2017

Kolorika, vizika a mimika

Tento článok je prevzatý z knihy: "Rečová komunikácia - Oľga Škvareninová"  Článok vysvetľuje určité pojmy a objasňuje určité výrazy.

Kolorika

Z vlastnej skúsenosti vieme, že v slabo osvetlenej miestnosti, nedokážeme rozoznať predmety okolo nás. Vnímame iba biele a čierne kontrasty. Aby sme ich mohli diferencovať potrebujeme osvetlenie, pri svetle nevnímame len áno-nie, ale taktiež odstupňovanie hodnôt vo vnútri danej farby, lebo každá farba má určité odtiene. Človek taktiež vníma 80% informácií zrakom, ale taktiež ovplyvňujú dorozumievací proces tvary, línie, pohyb a, samozrejme farby. 

Kolorika (z lat. color = farba) je to pôsobenie farieb na komunikáciu


Využitie: Farby majú vplyv najmä na psychiku človeka, ovplyvňujú percepciu partnera i prostredia, prezrádzajú charakter človeka, ale tiež sa využívajú v chemoterapii ako liečebný prostriedok. 


Vizika

Hlavnú úlohu v mimike hrajú oči. A to nielen oči ako také , ale aj ich celkový pohyb, najmä viečok, obočia a koreňa nosa. Oproti konkrétnemu chápaniu komunikácie očí a očných svalov stojí abstraktnejší pojem - pohľad. Existuje viac ako štyridsať druhov pohľadov a deformácií obočia. 

Vizika - (z lat. visus = videnie, pohľad, zrak, oči) sú to rôzne pohľady tváre, konkrétne očí a obočia, ktoré pôsobia na komunikáciu. 

Využitie: Oči prezrádzajú momentálny psychický a fyzický stav človeka. Dajú sa z nich ľahko vyčítať rôzne pocity ako hnev, radosť, strach, šťastie či choroba, pomáhajú pri tom obočie.


Mimika

V komunikácií je vždy najzreteľnejšie nastavovaná druhému človeku tvár. Keď chceme niekomu niečo povedať zvyčajne sa otočíme k nemu tvárou, čím naznačíme že s ním chceme viesť rozhovor. Aj malé dieťa, ktoré obracia tvár za matkou alebo za lyžicou s jedlom a dáva jasne najavo svoje potreby. Na mimike sa perfektne odrážajú psychické a fyzické stavy. 

Mimika - (z gr. slova mímos = jemne a citlivo napodobňujúci, imitujúci) je to pôsobenie tvárových svalov v komunikácií.

Využitie: pomocou mimiky človek vyjadruje svoj psychický a fyzický stav alebo súhlas a nesúhlas počas komunikácie. 


Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...