štvrtok 27. októbra 2016

zdravá výživa - obsah vitamínov v ovocí (jablko, banán, pomaranč)

Jablko


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt jablko
Jablko - Druh ovocia je, plod jablone

Tak ako každé ovocie aj jablko má rôzne odrody prejdeme si niektoré z nich:
  • Fuji - Odroda Fuji má svoj pôvod v Japonsku. Bola vyšľachtená v roku 1939 krížením odrôd Rall’s Janet a Red Delicious. Svoje meno dostala podľa „posvätnej“ hory Fuji.Plody sú žlto zelenkavé, prekryté ružovou farbou. Chuť je aromatická, sladká. Dužina chrumkavá a veľmi šťavnatá. Oberá sa v polovici októbra. V skladoch s kontrolovanou atmosférou je mimoriadne dobre skladovateľná, až do neskorého leta. 
  • Gala - Vznikla z kríženia Kidd’s Orange a Golden Delicious v H.J. Kidd na Novom Zélande. Pestuje sa od roku 1960 a dnes patrí z globálneho hľadiska k najviac vysádzaným odrodám.Dužina je chrumkavá, aromatická, sladká a šťavnatá.Je to skorá odroda, ktorá dozrieva koncom augusta, ale v skladoch s riadenou atmosférou vydrží do marca. Plody sú stredne veľké, červenej farby. Existuje veľa farebných mutácii odrody Gala. Medzi najznámejšie patrí Schninga a Backey.
  • Golden delicious - momentálne patrí medzi najviac rozšírené plody. Je to náhodný kríženec objavený okolo roku 1800 v USA. Farba plodu je zelená, pri vyššej zrelosti žltá. Niekedy s jemným ružovkastým líčkom.  Dužina šťavnatá, krehká, sladká, jemne aromatická.Oberá sa v septembri a v skladoch s riadenou atmosférou vydrží takmer až do novej úrody. 


Graf zloženia produktu jablká
Jablko 

ostatné:
draslík, horčík, fosfor, sodík, vápnik a pod.

Kalórie: 55,67 kcal
Energia: 237,52 kj
Jednotka: 100 g
Bielkoviny: 0,370 g
Sacharidy: 12,95 g
Tuky: 0,400 g
Vlákniny: 3,141 g 
Voda: 85,3 g
Soľ: 0 g
Cholesterol: 0 g
Vápnik: 8,274 mg

  1. preventívne proti ochoreniam: Krvný tlak, srdce
  2. dobré pre: cievy, ďasná, imunitu, cholesterol
Obsahuje 13 vitamínovA, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín 


Vitamín A posilňuje imunitný systém.
Vitamíny skupiny B pôsobia proti vypadávaniu vlasov, udržujú pokožku pružnú, pomáhajú pri ťažkostiach so spánkom a s koncentráciou.
Vitamín C potrebujeme na tvorbu tkaniva, stavbu zubov a kostí. Jeho nedostatok môže viesť k malátnosti a depresiám.
Kyselinu listovú potrebujeme na tvorbu červených krviniek.
Majú  vysoký obsah vody (až 84 %), málo sacharidov, a v šupke je nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 % 
Banán


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt banánVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt banán




Banán - podlhovastá bobuľa (technicky epigeická), plod banánovníka.

Je veľmi žiadanou a produkovanou komoditou najmä pre subtropické a  poľnohospodárske krajiny. Ich zvyčajná hmotnosť je v rozmedzí medzi 125 - 200 g. Z tejto váhy pripadá 80% jedlú časť a 20% kožovitú časť, ktorá sa tiež dá použiť na rôzne účely.

prečo nevyhadzovať banánové šupky:


teraz si vymenujeme niektoré odrody tohto veľmi známeho ovocia:

  • cavendish - viac ako 95% banánov sa predáva tejto odrody v U. S. a dominuje na trhu viac ako 30 rokov. Jeho vlastnosti poznáme hádam každý, jeho chuť je jemná a konzistencia kašovitá.
  • baby - odroda od známej firmy Chiquita, jej veľkosť je polovičná od odrody cavendish, je odroda určená najmä pre deti, vzhladom na konzistenciu, veľkosť a chuť.

pôvod banánu

Banán pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde sa kultivoval už okolo roku 4000 pred n.l. Dnes sa už ale banán pestuje na plantážach takmer po celom svete: v Amerike, Afrike, na Kanárskych ostrovoch, v Ázii i v Oceánii pričom tu sa produkuje iba pre vlastnú spotrebu. Štatistiky uvádzajú, že celkovo 40% svetovej produkcie pochádza z Ázie, 25% z Južnej Ameriky, 15% zo Severnej a Strednej Ameriky a z Afriky iba 12%.

Obsahujú:
  • vitamínu B, C, B1, B2, E, K
  • fosfáty
  • minerály draslík, horčík, železo
  • ovocné kyseliny
  • obidva druhy vlákniny – rozpustnú i nerozpustnú
  • serotonín – hormón šťastia
  • 1% proteínov
  • menej ako 0,5% tukov


Prospešne pôsobí pri srdcovo-cievnych ochoreniach a v našom organizme:


  • vytvárajú energiu v srdcovom svale
  • spomaľujú postup astriosklerózy
  • zabraňujú srdcovému infarktu
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhajú pri hnačkách

Pomaranč
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pomarančVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pomaranč



Pomaranč - je plod citronovníka pomarančového

Citrónovníky pomarančového (hovorovo pomarančovníky, využívajú sa najmä na hlavne na priamu konzumáciu a výrobu džúsov.

poradenia produkcie v tonách od roku 2005

1.Brazília Brazília17 804 600
2.USA USA8 266 270
3.Mexiko Mexiko3 969 810
4.India India3 100 001
5.Taliansko Taliansko2 533 535
6.Čína Čína2 412 000
7.Španielsko Španielsko2 149 900
8.Irán Irán1 900 000
9.Egypt Egypt1 789 000
10.Indonézia Indonézia1 311 703
ako využiť pomarančovú šupku:

najznámejšie odrody pomarančov:
  • Navelina - Veľmi žiaducou odrodou je pomaranč Navelina. Táto odroda pochádza z Washingtonu v USA a do Valencie sa dostala v 30. rokoch. Prvé zrelé plody si môžete vychutnať väčšinou už koncom októbra, avšak závisí to aj od počasia a oblasti, kde sa pestuje. Plody Naveliny sú vhodné na odšťavovanie, ale i bežnú konzumáciu a môžete sa z nich tešiť až do februára. Tento pomaranč je veľký a má hladkú šupu, ktorá sa veľmi ľahko šúpe. Ťažko odolať jeho sladkej chuti bez kôstok.
  • Valencialate - Valencia late je snáď tým najsladším pomarančom na trhu zo skupiny všetkých bielych pomarančov a preto je aj jeden z najviac využívaných. Hovorí sa, že pochádza z Portugalska, hoci niektoré teórie ukazujú, že to tak nie je. Sýto oranžový plod má tenšiu šupu. Môže mať aj kôstky, ale len veľmi málo. Na jazyku môžete ucítiť jeho sladkú chuť, ale tiež aj ľahký dotyk kyseliny. Je však veľmi šťavnatý a aromatický. Perfektne sa hodí na dezerty a šťavy a zberá sa od marca do júna.
  • Salustiana - vznikla vo Valencii v roku 1950 a je druhou najvýznamnejšou odrodou hneď po Valencia late. Plody sú stredne veľké až veľké a majú trochu drsnú kôru. Sú mierne sploštené a začínajú zrieť v decembri a už v januári si ich môžete kúpiť. Na stromoch ostávajú až do konca apríla. Opantajú vás ich sladkou chuťou a môžete si ich vychutnať aj v podobe džúsu, majú totiž veľký obsah šťavy a preto sú ideálne na výrobu nápojov.



Graf zloženia produktu pomaranče



Kalórie:                      74, 58kcal
312,04 kJEnergia:
1x kus (150 g)Jednotka:
Ovocie čerstvéKategória:
1,38 gBielkoviny:
16,56 gSacharidy:
10,946 g   Z toho cukry:
0,330 gTuky:
0,039 g   Z toho nasýtené mastné kyseliny :
0 g   Transmastné kyseliny:
0,081 g   Mononenasýtené mastné kyseliny:
0,119 g   Polynenasýtené mastné kyseliny:
-   Cholesterol:
-Soľ:
4,605 gVláknina:
128,55 gVoda:
66,469 mgVápnik:

a nakoniec jedenásť dôvodov prečo jesť pomaranč:


nápady a otázky môžete písať na webovú adresu: radioamensk@gmail.com


Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...