streda 30. augusta 2017

Výrub lesov



Lesy sú to čo dýchame. Je to veľmi dôležitý prvok života. Lesy produkujú kyslík, ktorý je potrebný pre človeka doslova ako soľ. Ale ako si ich vážime, ako si zabezpečíme to, že tie lesy tu budú aj pre budúcu generáciu? Je to veľká potreba mať tie lesy lebo bez lesov spôsobujeme si veľké škody či na zdraví alebo na prostredí, a tom čo máme veľké prírodné bohatstvo. Odpoveď aj od ministra. 


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výrub lesov slovensko

Ako môžu vypadať lesy o niekoľko rokov?


Lesy sú nezameniteľným zdrojom života, ale ako hospodárime s týmto bohatstvom u nás? Pozrieme sa na štatistiky ale aj na výroky ľudí ako sú s tým spokojný. A či im je ľahostajné nám ich ničenie a devastovanie. Ďalej sa pozrieme aj na to čo robí zákon aby chránil životné prostredie a tiež lesy.


Lesy miznú dnes už v mnohých kútoch Slovenska. A turisti sa musia čoraz viac a viac brodiť holými rúbaniskami a rozkopanými cestami v lese. Ale prečo nadobudol výrub lesov také obludné rozmery? Niektoré časti Slovenska

Hospodárenie s lesmi 

V roku 2014 sa za hranice našej krajiny vyviezlo 3,4 milióna kubíkov dreva. Najviac sa o drevo bijú celulózky ročne okolo 2,7 milióna kubíkov dreva, čo je takmer tretina ťažby. A v roku 2013 sa na energetické účely spotrebovalo 3,8 milióna ton dreva.


Čo sa deje ak miznú lesy napríklad takto: 


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výrub lesov slovenskoVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výrub lesov slovensko



Ja si myslím, že aj toto môže byť začiatok problémov na Zemi, pretože ak takto rabujeme vlastnú planétu a niet zákona ako tieto výruby či už legálne alebo nelegálne zastaviť, tak môžeme naozaj zle dopadnúť. Lebo ak nieto stromov, nieto kyslíka, a ak nieto kyslíka nieto života. Ďalej ľudia vydychujú CO2 ( oxid uhličitý) sklenníkový plyn, a ak nebude stromov, ktoré mimochodom spracovávajú  tento plyn, tak je jasné, že sa bude nielen zvyšovať teplota na Zemi, ale aj menej kyslíku, čo znamená horšie podmienky pre pestovanie, chov zvierat a bez potravy človek tiež nemôžeme žiť. Takže poučenie reálne z tohto, je postaviť sa proti tomu a začať tiež rozhodovať, nie len vláda a parlament, ale nech rozhodujú najmä za vás tých, ktorých sme si sami zvolili aby dobre rozhodovali za nás.

 Odpoveď od ministra životného prostredia:


Čo robí Slovenská vláda pre (ne)znečisťovanie?

Z hľadiska ministerstva životného intenzívne pracujeme na znižovanie miery znečistenia hneď vo viacerých oblastiach. Čo sa týka znečistenia ovzdušia len pred nedávnom vláda schválila zákon, ktorý zavádza efektívnejšie monitorovanie a prísnejšie emisné limity pre viaceré lokálne zdroje znečistenia. Napríklad teplárne. Samosprávam novela umožňuje vyhlásiť takzvané nízkoemisné zóny. Teda oblasti, do ktorých môže radnica obmedziť vstup áut určitej emisnej triedy a tým chrániť čistotu ovzdušia pre obyvateľov. A samozrejme pokračujeme ďalej, určite budeme verejnosť informovať.

Pozornosť venujeme aj odpadu. Na stole je v súčasnosti viacero opatrení, ktoré si kladie za cieľ bojovať proti skládkovaniu na Slovensku. Určite sa zhodneme, že práve skládky možno vnímať ako veľký problém. Ak si zrátame, že ročne sa u nás vyprodukuje cca dva milióny ton komunálneho odpadu a takmer dve tretiny skončia na skládkach, máme pred sebou veľkú úlohu. Prvé kroky sme už spravili. Meníme celú odpadovú politiku tak, aby sme motivovali občanov triediť odpad. Inými slovami, za vytriedené zložky komunálneho odpadu už obce neplatia a teda majú eminentný záujem aby ich obyvatelia triedili. Sú obce a mestá, kde už miera vytriedenia vykazuje pozoruhodné výsledky.

Takto by sme mohli pokračovať pri ďalších oblastiach, ako sú staré environmentálne záťaže (napríklad skládka vo Vrakune), na ktorých odstránení pracujeme, či zefektívňovanie ochrany vôd, ... . Nakoniec, no v neposlednej rade, personálne posilňujeme napríklad Slovenskú inšpekciu životného prostredia aby sme vedeli účinnejšie a efektívnejšie vykonávať dozor pri ochrane životného prostredia.

Ako sa koriguje výrub lesov na Slovensku? 

Problematika lesov na Slovensku je prierezová. Samotná lesohospodárska legislatíva patrí pod pôdohospodárstvo, to neznamená, že sa v tejto oblasti neangažujeme. No priestor nám určuje platná legislatíva. Preto veľmi intenzívne pracujeme na dokončení zonácie TANAPu. Ide o zdĺhavý proces, v rámci ktorého musíme nájsť dohodu s vlastníkmi, ktorým obmedzíme práva. No dúfame, že čoskoro sa posunieme ďalej. Takisto sa angažujeme pri ochrane Karpatských bukových pralesov na východe Slovenska. Tam je dobrou správou, že nedávno prešiel spoločný materiál envirorezortu, ministerstva pôdohospodárstva a ministerstva zahraničia. Ten výrazne napomôže pri riešení ochrany tohto územia. A takto by sa dalo pokračovať.

Kde konkrétne sa vyvážajú stromy na spracovanie? Aký obrat/zisk má štát z toho, koľko vysadí, a koľko sa vyťaží a spracuje? 


Ministerstvo životného prostredia neeviduje tieto údaje. Pre informácie tohto charakteru sa budete musieť obrátiť na rezorty, ktoré sa zaoberajú importom a exportom, štátnym rozpočtom, či legislatívy týkajúcej sa hospodárenia s lesmi.




Keď máte otázky, komentáre alebo návrhy na zlepšenie nebojte sa mi odpísať na Email: 

Paulovic.milos.ml@gmail.com 

Alebo telefón, ktorý si zistíte a požiadate ma oň cez Email.


Ďakujem za prečítanie a verím, že vám to pomôže











https://www.cas.sk/clanok/389173/kam-miznu-slovenske-lesy-megalomanska-tazba-moze-pokracovat-este-30-rokov/


Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...