utorok 22. augusta 2017

Gestá časť 1 teória


Gestikulácia v ústnom prejave
teoretická časť - článok určený pre stredné a vysoké školy zaoberajúcich sa sociálnou prácou al. masmediálnou komunikáciou a vzťahmi


Ale najskôr si musíme definovať čo je to gestikulácia a následne môžme vedieť ako sa používajú vo verbálnom čiže ústnom prejave. Tento článok nie je zkompromitovaný, len vysvetľuje a objasňuje v článku to, čo je tam napísané. Z knihy: "Rečová Komunikácia - Oľga Škvareninová" 2 vydanie 2004.



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt gestikaVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt gestikulácia






Objasnenie určitých termínov v texte:

Gestikulácia - Je druh neverbálnej komunikácie založených na gestách.
Gesto -  prvok neverbálnej komunikácie v oblasti gestikulácie.

"Reagujme na gestá s najväčšou bdelosťou a, mohli by sme povedať, v zhode s dômyselným a tajným kódom, ktorý nijaký vedec neopísal, ktorý nikto z nás nepozná, ale napriek tomu mu všetci ľudia rozumejú."
Edward Sapir


Takže Gestikulácia je istý prejav neverbálnej komunikácie, pohyby rúk, sú zväčša neviditeľné a nepredstaviteľné v nejakom rečovom prejave, dokonca sa nám zdá, že v prejave, v ktorom sa nám to zdá až neprirodzené. Gestá sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života.

Slovo gestikulácia pochádza z latinského slova "gestus" čo znamená mávnutie rukou. V odbornej literatúre sa, tiež gesto považuje za  pohyb (najčastejšie pohyb ruky). Gesto sa tiež v anglickom slovníku Oxford dictionary  nie len pohyb ruky, ale aj pohyb akej koľvek časti tela na vyjadrenie myšlienok a pocitov. V slovenskom texte sa skôr chápe pohyb telom a jeho časťami ku kinetike, a gestikulácia sa zaoberá len pohybom rúk a prstov.

Výskum gestikulácie má dlhú históriu a prikladalo sa tomu rôzne významy ako sú práce do známych autorov, ktorý sa tomu venovali viac (J. Bulwer, G. M. Head, M. Ray a ďalší). Výsledky gestikulácie sa dnes využívajú pri štúdiu hluchonemých a bližšie pochopenie vzniku jazyka. Napríklad niektorý z nich tvrdili aj počty gest a takto to dopadlo. Niektorý tvrdia že len 800, iný 2000 ale dá sa použiť vyše 700 000 gest a ich významov.


Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...