streda 16. augusta 2017

Poloha a držanie tela - časť 2

Využitie v bežnom živote

úryvok z textu knihy - Rečová komunikácia Oľga Škvareninová - tento článok je postavený na tejto knihe. A niektoré úryvky sa v texte objavia, no nie sú kompromitujúce, len vysvetľujú o čo v knihe vlastne ide.

Poloha a držanie tela 
Časť 2

zhrnutie teórie:
Poloha a držanie tela sa nazýva postiruka al. postirológia. Je to veda, ktorá sa zaoberá tým ako tým že pozoruje človeka ako sa správa s vlastním telo a čo naznačuje jeho momentálny psychický alebo fyzický stav či vzťah k prijímateľovi jeho správy al. komunikácie. Takže toto je postiruka al. postirológia. 

Dnes si vysvetlíme ako čítať tieto javy a naučíme sa to pomocou príkladov, formou obrázkov. Takisto sa naučíme ako rozlišovať, čo je negatívne a pozitívne alebo čo istými prvkami má partner v rôznych oblastiach najavo. Bude sa to týkať oblasti práce, rodiny, školy, manželstva a ľudí s sluchovým alebo zrakovým postihnutím. Čiže sa naučíte prečítať tieto javy a nielen sa ich naučiť, či zapamätať, ale najmä využiť ich v dôležitých situáciach. 


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt zlá situácia pre človekVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt zlá situácia pre človekVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt šťastný človekVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt šťastný človek

Každá situácia prezradzuje momentálny stav jedinca a ukazuje na jeho náladu, temperament, postoj k veci a podobne. Samozrejme vyjadrujeme niečo keď urobíme pohyb a nič nepovieme. 


Z hovoriaceho i počúvajúceho možno nejaké prvky vyčítať - ako sú jeho momentálny stav ( či je unavený alebo svieži), postavenia hovoriaceho ( či hovorí podriadeným alebo kolegom či priateľom), aký je rozhovor ( či je neosobný alebo uvoľnený), aký majú vzťah ostatný ľudia k tomu čo hovorí alebo k jeho osobnému vzťahu alebo či bude trvať ešte nejaký čas alebo sa už skončí. Toto a ešte viac často prezrádzajú o človeku i bez jeho súhlasu. Človek hovorí svojím držaním aj to ako sa cíti.  Čo aj sám niekedy aj priznáva. 


Človek zaujme zvyčajne nejaký postoj vzhľadom na:

  • Prostredie, kde sa komunikant nachádza
  • Partnera s ktorým uskutočňuje komunikáciu
  • Psychosomatické javy ( to ako sa momentálne cíti: Fyzicky či Psychicky)


Konkrétne príklady v určitých situáciach 

Časti tela, ktoré by sme si mali v situáciach všímať: Ruky, nohy trup a hlava. 



Situácia 1 - práca - pohovor



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pohovor


Situácia, kedy vy ako záujemca sa zaujímate o pracovný úväzok formou pohovoru. Personalisti si zväčša všímajú pri komunikácií ako sa chováte aj telom. Napríklad táto žena čo je na fotke chrbtom. Napríklad je tam situácia v držaní rúk kde si personalisti môžu všimnúť že keď vymeníte dominantné palce je veľká pravdepodobnosť, že neviete odpovedať na otázku, ktorú sa vás spýtali, alebo žena vypadá byť na stoličke uvoľnená, to znamená, že personalisti očakávajú, jasné odpovede bez nejakého zmenenia hlasu a pod. 

Skúste aj vy sami určiť čo môžete ešte vyčítať.


Situácia 2 - Škola - učitelia a žiaci


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt učitelia a žiaci


Vidieť na obrázku že prebieha rozhovor, pedagóga a obe strany sú uvolnené majú úsmev a radosť z niečoho, čo sa im podarilo.

Skúste aj vy niečo ukázať a napísať do komentárov:






Keď máte otázky, komentáre alebo návrhy na zlepšenie nebojte sa mi odpísať na Email: 

Paulovic.milos.ml@gmail.com 

Alebo telefón, ktorý si zistíte a požiadate ma oň cez Email.


Ďakujem za prečítanie a verím, že vám to pomôže




Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...