nedeľa 20. novembra 2016

Závislosť


Závislosť -  je to telesný alebo duševný stav, ktorý je charakteristický naliehavou túžbou alebo problémom ktorý nevie daný človek vyriešiť, ďalej je to potreba opakovane do tela privádzať určitú látku. 

Závislosti môžu byť na čomkoľvek, ale nebudem ich všetky vymenovávať ale vymenujem len tie o ktorých sa málo rozpráva, a to sú: 
  1.  závislosť na prácu - workoholizmus
  2. závislosť na internete - internetová závislosť
  3. závislosť na sexe - erotománia
  4. závislosť na televízií
  5. závislosť na káve - kofeinizmus

Príčiny závislosti

Príčiny závislosti - sú to dôvody prečo závislosť vznikla

To znamená, že príčina môže byť rôzna sú to napríklad: rodinné problémy, bezdomovectvo, zlý prospech v škole, výpoveď v práci, členstvo v zlej partii, vznikom duševného a telesného ochorenia a pod. 

Existujú rôzne príčiny, je to u každého individuálne

Sprevádzané ochorenia súvisiace so závislosťou 

Tieto ochorenia sa môžu rozdeliť podľa toho na akú časť tela sú orientované:
  • súvisiace duševné ochorenia -  v závislostiach sú u ľudí častejšie, a preto môžu byť príčinou závislosti aj už začaté duševné ochorenia, niektoré môžu vznikať v súvislosti so závislosťou a môžeme ich rozdeliť nasledovne:
  1. Poruchy, ktoré boli vniknuté pred vznikom závislosti - tieto ochorenia môžu byť často príčinou, prečo sa stane človek závislí na droge, alebo inak. Používanie tejto drogy môže byť ako pokus o samoliečbu duševného alebo telesného ochorenia ( užívateľ môže po droge siahnuť nelegálne alebo legálne napr. pri nevyliečiteľnej chorobe ako rakovina môže s morfiom predpísať doktor aj marihuanu - najmú pri veľkých bolestiach pacienta)
  2. Poruchy ktoré sú priamym dôsledkom trvajúcej závislosti a intoxikácia drogou - sú to poruchy alebo ochorenia spôsobené priamym užívaním drogy, ale po prerušený užívania drogy väčšinou tieto poruchy miznú, ale majú vplyv na duševný stav človeka ( napr. užívanie silných stimulantov vyvoláva depresívnu náladu), sú však aj také drogy,  pri ktorých sa následky intoxikácie prejavujú niekoľko týždňov až rokov po prestatí užívania drogy (príkladom je užitie halucinogénnych látok)
  3.  Poruchy, ktoré nemajú súvislosť s intoxikáciou, ale vznikli v dôsledku užívania alebo návykového konania (abstinenčné príznaky) - príkladom môže byť postraumatická stresová porucha, ktorá vznikla na šokujúci zážitok (napr. smrť priateľa na základe užívania drogy)

Obmedzenie slobody osobnosti

Závislosť znamená obmedzenie slobody osobnosti.

Napriek tomu si privykajúca osoba pri vytváraní závislosti po dlhú dobu neuvedomujeme sloje obmedzenia či iné negatíva vyplývajúce zo vznikajúcej závislosti. Závislosť sa vyznačuje už vtedy, keď nás niečo obmedzuje v našom osobnostnom raste, a čo nám berie čas. Po čase sa to stáva chronickým ochorením s abstinenčnými príznakmi.  Často si vyžadujú nemocničnú starostlivosť a psychologickú pomoc, pretože sú nebezpečný pre seba a svojich blízkych.  

Závislosť ako deformácia vášnivosti

Ľudská vášnivosť je sama o sebe prejavom choroby. Pretože v niektorých prípadoch keď si nedáme odstup môžme sa stať na nejakej činnosti závislý. súvisí s efektívnou činnosťou mozgu, predovšetkým s činnosťou amygdaly. Amygdala je časť mozgu, kde sídlia city (v prípadoch, keď sa pretnú dráhy medzi amygdalou a ostatnými mozgovými centrami, dochádza k neschopnosti posudzovať citový význam udalostí, čo vedie k úplnej nerozhodnosti a strate motivácie. 


Pomoc závislím ľuďom 


Môžme im síce odporučiť odbornú a nemocničnú pomoc, i keď títo ľudia potrebujú, najmä oporu iných ľudí a správne vynaloženie voľného času.




Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt závislosť



s pozdravom Miloš 
nápady na zlepšenie píšte na email: 
radioamensk@gmai.com

alebo 








Dejepis

Čo je to a v čom nám pomáha, práve o tom bude dnešní článok, ktorý si môžete prečítať práve teraz a vedieť viac zaujímať sa o záľuby a budov...